Tiril kjøper splitter ny leilighet!

Drømmen blir til virkelighet

Tiril kjøper splitter ny leilighet!

Scroll for å lese mer

Drømmen blir virkelighet! Tiril Stange (25) har nettopp kjøpt seg sin aller første leilighet. Hennes eneste mulighet var å kjøpe en helt ny bolig under oppføring, og det synes hun flere bør gjøre!

Selv om ferske tall fra boligmarkedet tyder på at prisveksten roer seg ned, har det aldri vært dyrere for unge voksne å etablere seg. Det fikk også Tiril merke, som uten fast jobb ikke ville få tilslag på boliglån. Likevel fant hun en måte å kjøpe bolig på.

– Det føles veldig, veldig bra, sier en svært fornøyd Tiril. Et år etter at hun ble ferdig med studiene i Australia, har hun etablert seg på Nøtterøy med både jobb, bil og sist men ikke minst, en splitter ny bolig på Kaldnes brygge. Hun har en klar anbefaling til sine jevnaldrende: – Alle unge bør jobbe mot et konkret mål!

Fikk gode råd

Slagplanen ble lagt med søsknene. To ganger tidligere har hennes søster kjøpt bolig under oppføring i Oslo, og vært like fornøyd hver gang. Hennes erfaring ble avgjørende når Tiril selv skulle ut på boligjakt. Den største utfordringen de møtte på var at Tiril uten fast jobb ikke ville få innvilget lån.

– Jeg tjener bra med penger i jobben jeg har nå, men den er ikke fast. Derfor vil ikke jeg kunne få et vanlig boliglån i dag, mener Tiril.

Det betød også at døren for å kjøpe en brukt leilighet var stengt. Løsningen ble derfor å skaffe seg et finansieringsbevis for kjøp av prosjektert bolig. Forutsetningene banken har satt, er at hun har på plass 15% i egenkapital og fast jobb ved overtakelse. Det føler Tiril seg sikker på at hun skal klare. Med egne oppsparte midler har Tiril betalt det første innskuddet (10% betales i forbindelse med kontraktinngåelse).

 – Jeg falt helt for både rominndelingen, leilighetens fremtoning og beliggenheten

Gode argumenter

Små effektive leiligheter, perfekte for førstegangsetablereren

Hun gikk på visning på Kaldnes brygge og fikk se en leilighet hun falt pladask for.

– Jeg falt helt for både rominndelingen, leilighetens fremtoning og beliggenheten, sier Tiril.

Valget falt til slutt på en hjørneleilighet på 34 kvadrat med sovealkove, dagslys i alle rom og egen balkong med sjøgløtt.

– For tre uker siden skrev jeg under på papirene, og for et par uker siden betalte jeg de første ti prosentene, sier Tiril.

Det var særlig to argumenter som talte for å kjøpe bolig under oppføring:

– Det er jo ikke noen budrunder på nye boligprosjekter, så prisbildet blir veldig oversiktlig, jeg blir ikke “lurt” inn i en budrunde. I tillegg er prisdifferansen mellom ny og brukt leilighet ganske liten. En helt ny leilighet med alt av garantier gjør meg trygg på at det ikke blir noen ubehagelige overraskelser med uforutsette kostnader, smiler Tiril.

Profesjonell støtte

Tirils argumentasjon får støtte fra Martin Mello, Lokalbanksjef i Sparenbank1 Nøtterøy. Det er fordeler og ulemper med det meste her i livet, men det kan virke som om Tiril har gjort et godt valg.

– Ved kjøp av prosjekt, vet man nøyaktig hva man får både i kvalitet og pris. Det eneste man ikke vet, er om boligen har steget eller sunket i verdi ved overtakelse. Så slipper du jo dokumentavgiften på 2,5 %, som kommer i tillegg ved kjøp av brukt bolig. Siden Tiril også har muligheten til å spare opp mye egenkapital i løpet av ventetiden, kan det virke fornuftig, sier Martin.

Effektiv ventetid

Innflytting vil skje i fjerde kvartal i 2018, noe som betyr at Tiril nå må vente i nesten halvannet år. En kamerat av henne kjøpte også en prosjektert leilighet for en stund tilbake og syntes ventetiden var helt grusom. Tiril har bodd hjemmefra siden hun var 16, og bor nå hjemme igjen for å spare penger frem til innflyttingen. Selv om hun gjerne skulle flyttet inn med en gang, ser hun mange fordeler med ventetiden.

– Jeg er veldig heldig som kan bo hjemme og spare masse penger. Nå kan jeg også kose meg med planlegging, slik at leiligheten blir akkurat slik jeg vil ha den, sier Tiril.

Tilbake