Magasinet

Historiske Nyhavn

Nyhavns historie kan føres langt tilbake. Første gang vi hører om den, er i de norske kongesagaene på 1100- og 1200-tallet. 

  • Nyhavn ble i middelalderen kaltHegravik, som var navnet på området mellom Storemøllen og Hegreneset.
  • Nyhavn var fra 1697 og langt inn på 1700-tallet sentrum for den bergenske hvalfangsten ved Grønland, med kaianlegg, trankokeri og lagernaust. Den var på denne tiden man begynte å kalle plassen for «den nye havn», som siden har vært stedets navn.
  • En av bodene fra 1600-tallet, Hollenderboden, står ennå, selv om man nå må restaurere og sette opp Hollenderboden igjen. Skipsbygger Rasmus Rolfsen anla et verft her 1784, også kalt Rolfsens Minde. Nyhavn Verft ble grunnlagt 1847.
  • Under en koleraepidemi 1830 tjente bodene i Nyhavn som karantenestasjon, og en kolerakirkegård ble anlagt. Veien mellom Nyhavn og Breiviken ble anlagt i 1884.
  • I 1919 blir området stilt til midlertidig disposisjon for selvbyggerprosjektet som «Borgernes Byggekolonier» satte i gang for folk som mistet husene sine i den store bybrannen i 1916. I løpet av perioden 1923–25 ble det i området reist 26 selvbyggerhus.

Et historisk nabolag

I 1919 ble Nyhavn stilt til disposisjon for folk som mistet husene sine i den store bybrannen i 1916. Her kunne de bygge seg nye hus for en billig penge. 25 år senere var det igjen desperat mangel på boliger, denne gangen landet over. Grunnleggeren av Selvaag, Olav Selvaag, mente strenge byggekrav måtte endres, og at det dermed kunne bygges tre ganger så mange boliger. Tanken var å gi mennesker som gjerne hadde mistet husene sine i krigen, mulighet til å bo på en best mulig måte, uten at det skulle koste for mye.

Presset på boligmarkedet i Norge har ikke avtatt siden den gang. Etter å ha bygget mer enn 50 000 boliger siden starten i 1948, står Olav Selvaags boligtanker fortsatt øverst på dagsordenen i Selvaag Bolig, og Nyhavn Brygge er intet unntak.

NYTT OG GAMMELT I HARMONI
I forbindelse med utbyggingen av boligprosjektet Nyhavn Brygge, blir Hollenderboden fra tidlig 1700-tallet antikvarisk dokumentert, restaurert og tilrettelagt for ny bruk. Boden skal flyttes, men gjenoppføres innenfor samme område.

Klikk her for mer informasjon om ny leilighet på Nyhavn Brygge

Aktuelle prosjekter

Til informasjon benytter vi cookies til analyseformål, tilpasnig av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her Jeg godtar

;