Magasinet

Godt naboskap i generasjoner

Etter 35 år i en stor tomannsbolig i Nyhavn er Leif Sunde (62) og hans kone klar for noe nytt. Men de flytter ikke langt – de blir boende i Nyhavn. Der vil de bli riktig gamle sammen.

Vi treffer dem etter siste befaring i leiligheten de snart flytter inn i.

– Dette var verdt å vente på, smiler Sunde, som for første gang i sitt liv skal flytte inn i noe helt nytt.

De siste 35 årene har han og konen bodd i en stor vertikaldelt tomannsbolig over tre etasjer, bygget i 1923. Etter at barna ble voksne og flyttet ut, har de kjent mindre behov for all plassen. 

Et enklere liv

– Vi tilbringer mye tid på hytten, og trenger ikke lenger like mye plass i byen. En eldre bolig krever mye vedlikehold. Det skal bli godt med noe mer lettstelt, forklarer han.

– Jeg skal heller ikke legge skjul på at det vil bli mer komfortabelt når alt er nytt. Etter hvert som vi blir eldre, og det gjør vi jo, skal det dessuten bli greit med både garasje og heis i samme hus som vi bor i.

Sunde og konen skal likevel ikke bo trangt, når de snart flytter inn i en 4-roms leilighet på 102 kvadratmeter. Leiligheten ligger i øverste etasje, så de kan glede seg over en fantastisk utsikt. Det han likevel er mest spent på, er hvordan overgangen fra tomannsbolig til sameie blir.

– Men det går seg vel til; vi har da levd side om side med naboer før!

Et historisk nabolag

I 1919 ble Nyhavn stilt til disposisjon for folk som mistet husene sine i den store bybrannen i 1916. Her kunne de bygge seg nye hus for en billig penge. 25 år senere var det igjen desperat mangel på boliger, denne gangen landet over. Grunnleggeren av Selvaag, Olav Selvaag, mente strenge byggekrav måtte endres, og at det dermed kunne bygges tre ganger så mange boliger. Tanken var å gi mennesker som gjerne hadde mistet husene sine i krigen, mulighet til å bo på en best mulig måte, uten at det skulle koste for mye.

Presset på boligmarkedet i Norge har ikke avtatt siden den gang. Etter å ha bygget mer enn 50 000 boliger siden starten i 1948, står Olav Selvaags boligtanker fortsatt øverst på dagsordenen i Selvaag Bolig, og Nyhavn Brygge er intet unntak.

Her kan du se en video om Nyhavn og hva beboerne mener om området.

Trivsel og naboskap

Det er ingen tilfeldighet at ekteparet har kjøpt leilighet i akkurat i Nyhavn. De har bodd i Nyhavnområdet i 35 år, og er svært knyttet til det.

– Det er mange grunner til at vi velger å bli boende akkurat her. Gjennom mange år har vi utviklet et nært forhold til Sandviken generelt, og Nyhavn spesielt. Det er noe med den umiddelbare nærheten til både by, sjø og fjell vi ikke vil gi slipp på. I tillegg er det fredelig og trygt å bo her. I Nyhavn står naboskapet høyt i kurs. Vi hjelper hverandre og passer på der hvor det trengs!

Sunde har flere anekdoter om gode naboer i Nyhavn:

– En av naboene mine var så interessert i hager og hagestell at da hun grep andre i å la gresset gro, så tok hun likeså godt saken i egne hender. Dette kom også oss til gode, forteller han med glimt i øyet.

Klikk her for mer informasjon om ny leilighet på Nyhavn Brygge

Fra yngst til eldst

En annen ting Sunde trekker frem, er sammensetningen av mennesker i bydelen.

– Da vi flyttet hit for 35 år siden, var vi blant de aller yngste. Nå er vi blant de eldste, sier han ettertenksomt.

Ønsket om å beholde spredningen i alderssammensetning i bydelen hører også til begrunnelsen han gir for å flytte fra tomannsboligen til ny leilighet. Huset skal videreføres til neste generasjon, nærmere bestemt den ene datteren. Det er han glad for.

– Selv om datteren min og mannen hennes knapt kan få oss fort nok ut, slik at de kan male veggene og gjøre huset til sitt, gleder vi oss. Det blir jo ekstra kjekt å bo i samme nabolag som barn og barnebarn!

Og flytteprosessen er alt i gang. De siste gangene Sunde har kommet hjem fra jobben som sikkerhetsleder i Nordsjøen, har han fått beskjed om å kjøre esker med ting til Fretex. Neste gang han kommer hjem, henter han nøklene til nyleiligheten.

Aktuelle prosjekter

Til informasjon benytter vi cookies til analyseformål, tilpasnig av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her Jeg godtar

;