En liten del av Ski-historien

FOTO: HERMAN SÆTHER / MUSEENE I AKERSHUS

En liten del av Ski-historien

Scroll for å lese mer

Skifabrikken har ikke fått navnet sitt av ren tilfeldighet. Boligprosjektet blir nemlig liggende i et historisk område, der en av landets størsteskiprodusenter leverte treski til både polfarere, kongelige og andre skiglade.

Fra 1923 til 1957 lå Hagen Johansen Skifabrik like utenfor Ski sentrum. Med datidens toglinje til Ski, var fabrikken strategisk plassert for både arbeidere og kunder som kom med jernbanen fra det omkringliggende området, fra hovedstaden og fra Østfold.

FOTO: ROLF INGELSRUD / MUSEENE I AKERSHUS

Vindu til verden

Hagen Johansen Skifabrik var ledende innen utvikling av alle typer ski, og ski herfra ble brukt av mange av datidens beste skiløpere. I tillegg til at skiene ble hyppig anvendt her til lands var etterspørselen stor også fra utlandet, med eksport til både Sør- og Nord-Amerika, i tillegg til Europa. Utstyr fra skiprodusenten var så anerkjent at Roald Amundsen hadde egne par. Og kong Oscar II skal angivelig ha gitt et par av Hagen Johansens ski i gave til keiser Wilhelms sønn. Du kan med andre ord føle deg i celebert selskap, når du preparerer skiene i Skifabrikkens egen smørebod.

Grønne fingre

Det er blitt sagt at Hagen Johansen, i tillegg til interessen for å lage godt skiutstyr, også hadde en forkjærlighet for hagestell. Han skal blant annet ha plantet et hickorytre på området. Hickory var nemlig en vanlig tresort å bruke til sålene på skiene, men ikke en vanlig tresort her til lands. Frøene hadde han tatt med seg hjem etter en tur til Amerika. Også denne delen av lokalhistorien blir videre foredlet i Skifabrikken. I det store uteområdet skal det plantes en rekke frukttrær og bærbusker. Samtidig vil de som skal bo her i fremtiden selv få lov til å dyrke jorden i parsellhagene som etableres som en del av prosjektets grøntområde.

FOTO: HERMAN SÆTHER / MUSEENE I AKERSHUS
FOTO: ROLF INGELSRUD / MUSEENE I AKERSHUS

Tilbake