Gode løsninger ligger i de små detaljene

Gode løsninger ligger i de små detaljene

Scroll for å lese mer

Noe av det første du vil legge merke til på Langhus 1405, er den unike tomten. I følge arkitekt Anders Eidstuen krever unike tomter arkitektur og plassering av bygninger som står i stil med landskapet, noe hans team i HBA Arkitekter jobbet mye med å få til. Resultatet er et boligprosjekt med særpreg.

På et skogkledd platå, sentralt på Langhus, skal moderne boliger finne sin plass i naturlige omgivelser. Det er ikke alle boligprosjekter som har så gode forutsetninger som dette, mener arkitekten.

– Det er nettopp plasseringen så tett på naturen som gjør Langhus 1405 til et veldig spennende nabolag. Tomten legger føringer i at den er slik den er, samtidig som den gir mye inspirasjon til utformingen av arkitekturen sier Anders, og legger til:

– For de som skal bo her er det viktig at vi som jobber med å utvikle prosjektet finner de løsningene som passer stedet, slik at bygningene, landskapsarkitekturen og de nærliggende naturområdene harmonerer.

Kommer ikke på samlebånd

De fire byggene i første byggetrinn (hus A-D) blir liggende mot det østre hjørnet av området. For at alle skal få gode sol- og utsynsforhold – fra første til femte etasje – ligger det mye omtanke bak utformingen og plasseringen. Det er alt annet enn «samlebåndsboliger».

– Ett av de viktigste grepene vi har gjort, er å jobbe med litt ekstra gode hjørneløsninger på fasaden mot gårdsrommet. Balkongene på de gjennomgående, fireroms endeleilighetene blir trukket litt inn i fasaden, noe som danner nye hjørner på leilighetene like innenfor.

Arkitekten peker på at dette skaper større variasjon i fasadene og gir flere «hjørneleiligheter» i hver bygning. Samtidig blir innsynet mellom naboleilighetene blir mindre, og lysforholdene blir bedre. Det er jobbet frem løsninger som gir alle leilighetene god plass og godt med naturlig lys.

Varige materialer

Fasadene vil kles i naturfarget, dempet teglstein, med lys mørtel. Det er et varig materiale som krever lite vedlikehold. De inntrukne balkongene får vegger med innslag av treverk. Tilførselen av et mykere materiale der man sitter inntil fasaden gir en varmere og mer intim følelse.

– I inngangspartiene og rundt vinduer vil mørke aluminiumsbeslag skape kontrast til den lyse fasaden. Som en subtil markering mellom etasjene, blir felter av teglsteinen trukket noen millimeter ut av fasaden. Det gir en horisontal skygge som, avhengig av hvordan lyset faller, gir liv og variasjon til byggene.

– Personlig synes jeg det er fascinerende å fordype meg i også de små detaljene. Å finne gode løsninger for hvordan ulike materialer møtes, og overgangen mellom de ulike funksjonene i et bygg. Langhus 1405 skal oppleves som et godt og gjennomarbeidet prosjekt, der det er lagt vekt på at helheten av alle detaljene skaper et godt bomiljø for alle behov.

Tilbake

Meld interesse

Jeg vil gjerne bli kontaktet og holdt oppdatert om Langhus 1405