Et liv i leilighet er et liv i frihet!

Et liv i leilighet er et liv i frihet!

Scroll for å lese mer

Et liv i leilighet er et liv i frihet!

Hus og hage trenger ikke å være det endelige målet - snarere tvert imot. Å flytte fra enebolig til leilighet er et smart valg for mange når barna blir større og en ny fase av livet setter i gang.

Grete Sivertsen og mannen Erik Sand er blant dem som har tatt valget. For tre år siden flyttet de fra et funkishus bygget på 1930-tallet, til en splitter ny leilighet sentralt i Oslo.

– Da de to barna våre begynte å bli store og snart skulle flytte hjemmefra, føltes det riktig å gjøre dette byttet, forteller hun.

Paret hadde i grunnen aldri sett for seg hus og hage som det endelige målet, snarere hadde de tenkt at det fort kunne bli et kjedelig liv uten barn boende hjemme.

– Vi har dessuten et lite byhus i en italiensk landsby, og ønsket ikke å vedlikeholde to gamle hus, forteller Grete, som har mange år bak seg i interiørbransjen, blant annet som redaktør for magasinet Bo Bedre.

Da et interessant boligprosjekt dukket opp med nærhet til både kollektivtrafikk, sjø og pulserende byliv, tok det ikke lang tid før avgjørelsen ble tatt.

– Erik var i utlandet da muligheten dukket opp, men da jeg fortalte om leiligheten, sa han bare «kjøp».

Et ekstremt lett liv

Som sagt, så gjort. Nå har de bodd tre år i leilighet, og angrer ikke på byttet. Tvert imot.

Dette er et ekstremt lett liv, og langt mer forutsigbart. I et gammelt hus bruker du mye tid på å ordne ting. I en ny leilighet er behovet for vedlikehold ikke tilstede på samme måte, og det er mye enklere å dra på tur nå.

- Dessuten har vi hatt muligheten til å påvirke resultatet, slik at leiligheten er tilpasset oss som bor her, forteller Grete som er bevisst på at leilighetskjøpet også har vært en smart investering.

Mange voksne par gjør altså som Grete og Erik, og flytter til en mindre og mer praktisk bolig etter hvert som barna flytter ut og behovene endres. En lettstelt leilighet gir tid og overskudd til reiser og opplevelser i stedet for å bruke fritiden på gressklipping, fasademaling og snømåking.

– Da vi bodde utenfor byen, orket vi sjelden å dra ut igjen etter å ha kommet hjem fra jobb, forteller Grete. Nå bor hun og mannen to hus unna treningssenteret sitt, kan enkelt gå ut for å spise eller dra på konsert etter jobb, og kommer seg raskt dit de skal takket være trafikknutepunktet som ligger få minutter unna.

– Vi koser oss mye, og er blitt kjent med Oslo på en helt ny måte.

Befriende å flytte

Mange kvier seg for å flytte til et mindre hjem fordi det betyr å kvitte seg med møbler og andre gjenstander. For Grete Sivertsen og familien har det tvert imot vist seg å være en positiv opplevelse.

– Vi har opplevd det som befriende å flytte. De tingene som vi omgir oss med nå, har vi virkelig et forhold til. Alt må ha en funksjon og verdi for deg. Folk som bor på mindre plass, blir mer selektive. Ting må tåle både å brukes og å stå fremme.

På spørsmål om hun og Erik kunne endt opp i en gammel bygårdsleilighet i stedet for i et nybygg, er svaret klart.

– Jeg synes det er veldig deilig med det nye, og at det er så stille her inne. Etter mange år i hus vet jeg ikke om jeg hadde fikset å høre naboen gjennom veggen.

 

Tilbake