Skårer på Lørenskog: Fra asfalt og biler til grønt og levende sentrum

Skårer på Lørenskog: Fra asfalt og biler til grønt og levende sentrum

Scroll for å lese mer

Stadig flere vil bo på Lørenskog, og kommunen vokser og får et mer urbant preg. – Nye Lørenskog sentrum blir ikke lenger preget av veier, biler og lukkede kjøpesentre. Vi skaper et grønt, trygt og livlig sentrum, sier byutviklingssjef Arna Gudbrandsdottir i Lørenskog kommune.

Lørenskog ligger 15-20 minutter fra Oslo, og er en av kommunene i landet som vokser raskest. Til tross for sine 42 000 innbyggere, mangler Lørenskog et sentrum og har vært preget av to kjøpesentre med en bilvei mellom. Nå vil 3 700 nye boliger, mer handel, idrettsparker, møteplasser og torg, og et tre kilometer langt grønt område med gang- og sykkelveier skape liv og røre – og et skikkelig sentrum.

2202-01-SEL-e-05_Kongle_R01.jpg

Mennesker i sentrum

– Lørenskog vokser til å bli mer som en by, med Skårersletta som hovedpulsåren i et nytt sentrum. Nøkkelen til et levende sentrum er mennesker som trives der. Tidligere har Skårersletta, veien mellom kjøpesentrene, vært preget av asfalt, biler og eksos. Nå skal sletta forvandles fra hektisk bilvei til en hyggelig gate som ønsker alle velkommen. Kjøpesentrene vil fortsatt være der, men åpnes mer opp med butikker, restauranter og kaféer på gateplan for å skape mer liv og aktivitet, forteller byutviklingssjef Arna Gudbrandsdottir i Lørenskog kommune.

– Ofte er det slik at byen fortrenger naturen. Her gjør vi det motsatte. Vi tar vare på grønne områder og marka. Vi fjerner industribygg, får mindre asfalt, og åpner opp sentrum for gående og syklende med parker og torg i trygge, grønne omgivelser! Slik får vi mer folkeliv og gode områder å bo i, sier Gudbrandsdottir.  

 Smak av by og land
Selvaag Bolig skal bygge over 1 000 boliger i området som kalles Skårerbyen, i den 15 mål store Järvenpääparken – som vil få både skatepark, fotball- og volleyballbane. Prosjektsjef Line Wegger gleder seg til å skape gode liv.

– Vi vil bygge gode boliger, og gode rom for livet som skal leves mellom husene. På Skårer vil det være kort vei til bylivet, med butikker, restauranter, kaféer og kollektiv transport. Men det blir også kort vei til det mer landlige livet, der små og store kan gå fra et sted til et annet i grønne omgivelser, der de kan sitte på en benk i parken og nyte livet, være aktive på lekeplasser, i idrettsparken eller Tufteparker, eller ta turen opp til landskap og museum rundt Skårer gård. Her får du virkelig en følelse av å bo både i byen og på landet samtidig. Satt på spissen kan du velge selv om du vil tusle bort i butikken og kjøpe tomater eller dyrke dem selv, forteller Line Wegger.

urtehage-pexels.jpg

Lytter og lærer

Det er ikke bare kommunen og utbyggerne som bestemmer hvordan den nye byen blir. Innspill fra innbyggerne er viktig underveis.

– Vi snakker mye med innbyggerne, og inviterer dem med i utviklingen. Mange ønsker seg et hyggelig, livlig sentrum og grønne områder å bevege seg i - og det får de nå. Vi har også fått gode forslag fra barn og unge om hva som vil gjøre de nye parkene, lekeplassene og aktivitetsområdene ekstra spennende for dem. Grønne områder er fint, men det beste er om små og store gleder seg til å tilbringe tid der, påpeker Gudbrandsdottir.

barn spiller fotball_istock_web.jpg  

Kort vei til fremtiden

Nye Lørenskog sentrum blir et eldorado for gående og syklende. Med bil, buss og tog er veien også kort til både Gardermoen, Lillestrøm og Oslo. Og i fremtiden kan t-bane gi den komplette byfølelsen.

– I hverdagen vil det være lett å gå eller sykle til jobb, skole og fritidsaktiviteter, og i grønne omgivelser vil avstandene oppleves som kortere. Lenger frem i tid håper vi t-banen kommer til Lørenskog. Da vil reisene både rundt i Lørenskog og til Oslo virkelig gå raskt. Vi har planlagt lenge og er endelig i gang med å skape fremtidens Lørenskog, i tett samarbeid med næringsliv og utbyggere. Vi gleder oss veldig til å gi innbyggere og besøkende et hyggelig sentrum å samles i, avslutter Arna Gudbrandsdottir.

Tilbake