Fordeler på rekke og rad

Rekkehusrekke med skråtak og hage på Puddertoppen i Lørenskog Stasjonsby, illustrasjonsbilde

Fordeler på rekke og rad

Scroll for å lese mer

I utformingen av Puddertoppen har arkitekten lagt til rette for samhold og godt naboskap, og samtidig skapt rom for forskjeller.

– Arkitekturen gjør området til et godt sted å vokse opp. Her kan barna knytte sine første vennskapsbånd, som kanskje vil vare livet ut, sier Simon Krohn-Hansen i DARK Arkitekter.

Planleggingen av Puddertoppen startet med at garasjene og parkeringsplassene ble plassert langs veien øverst på tomten.

– Vi var tidlig enige om at uteområdene på Puddertoppen skal være mest mulig bilfrie, slik at barn og voksne kan utfolde seg fritt. Vi har også sørget for å trekke husene litt fra hverandre, og forskyve dem, slik at flest mulig får de samme gode sol- og utsiktsforholdene, sier arkitekten.

Den nøye gjennomtenkte plasseringen av husene er med på å begrense innsyn, og gir også rom for lekeområder og utearealer nedover langs stien mellom husene.

Puddertoppen_R1_playground_R02_web.jpg

Et sted du vil bo lenge

De 18 boligene, som er fordelt på fire rekker, er hovedsakelig utformet på to forskjellige måter. To av rekkene har en karakteristisk skrå vegg i overetasjen, mens de to andre har et tydelig skråtak. Fasadene ligger forskutt i forhold til hverandre, noe som gir hver enkelt leilighet en fordel:

– De forskutte fasadene danner små nisjer ved hver bolig. Dermed vil du oppleve området utenfor leiligheten din som mer privat. Terrassene har dessuten en integrert bod, som ikke bare er praktisk, men også fungerer som levegg og skjerming mot naboen, forklarer Simon.

Husene er kledd med tre i varme, naturlige farger. Skyggene i strukturen, sammen med litt ulik plassering av vinduene i hver bolig, tilfører variasjon og spill i fasadene. Likevel gir detaljer som utelykter og baldakiner området et gjennomført helhetsinntrykk.

– Puddertoppen har et hagebypreg og flyter fint inn i overgangen mellom den eksisterende villabebyggelsen og husene Selvaag Bolig bygger på nabotomten Pallplassen. Vi har tilført en rekke små nyanser som gir inntrykk av at området er en helhetlig grend, samtidig som utformingen av hver enkelt bolig er unik. Vi har ikke gjort det på enkleste måte, men har skapt et rikere bomiljø der folk har lyst til å bo lenge, sier arkitekten.

1292-33-SEL-LSb-i-10_R2_master_bedroom_R02_web.jpg

Luftige leiligheter

Inne har arkitekten lagt vekt på at planløsningen skal være åpen og fri.

– Idet du kommer inn, kan du se gjennom hele boligen og ut på den andre siden. Skyvedørene ut til terrassen åpner videre ut i friluft. For å bidra til den åpne følelsen er det også flere skyvedører innendørs, noe som sparer plass og frigir mest mulig bruksareal, forteller han, og legger til:

– Alle disse fordelene gjør slike rekkehus kjempepopulære, særlig blant barnefamilier. Vi ser at det blir mindre gjennomtrekk, og at det derfor oppstår mer stabile og langvarige bo- og naborelasjoner, avslutter han.

Les mer om Puddertoppen.

Tilbake