Kunsten å henge opp bilder

Kunsten å henge opp bilder

Scroll for å lese mer

Kunsten å henge opp bilder

Å få bildene opp på veggen kan være et lite kunststykke i seg selv. Må de henge på rett linje? Hvilke bilder passer sammen og hvordan i alle dager henger man opp en gruppe bilder uten at det ser rotet ut? Fortvil ikke. Her gir fotograf og kunstsamler Anna Seifert, stylist Linda Elmin og kommunikasjonsrådgiver Siv Egger Westin deg sine beste tips.

Tips fra fotograf Anna Seifert

Velg noe som du får noe ut av, som du kan se på en lang tid, og som berører deg på en god måte. Tenk og vurder om du ønsker en stort bilde, kanskje to eller flere mindre bilder. Hvordan passer bildet i resten av interiøret?

Våg å vise kunst i ditt hjem. Fremhev og forsterke din egen identitet med det du henger på veggen. Våg å bruke farger som du kan fange opp i andre deler av rommet. Våg å gå utover det trygge alternativet.

Velg reflektfritt glass. Det koster litt mer, men det gir lengre holdbarhet og et fantastisk resultat (spesielt på mørke bilder).

Ikke heng bildene for høyt! I museer og gallerier har kunst en tendens til å henge høyt på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Hjemme er det best å møte kunst "ansikt til ansikt".

Tips fra stylist Linda Elmin

Legg gjerne bildene ut over gulvet og lek deg med forskjellig komposisjoner, flytt rundt på dem til du har et bra arrangement. Når du er fornøyd kan du ta et bilde ovenfra med mobilen, hold så mobilen opp mot veggen, da ser du hvordan det kan se ut.

Velg deg en gruppe bilder som har samme stil eller kunstform for å få et roligere utrykk. Er bildene forskjellige kan du bruke like rammer for å samle de mer.

Henger du opp bilder med en rett under- eller overkant blitt utrykket ryddig og rent. Et tips er å ikke henge bildene for høyt på veggen, det bør ikke være mer mer enn 180 cm fra gulv til overkant av bildet.

Har du bilder i mange ulike størrelser kan du ta utgangspunkt i et indre kryss samler komposisjonen selv om ytterlinjene ikke er rette.

Om bildene er forskjellige i format og størrelse, kan en arrangere opphengingen etter en midtlinje i motivene.

Du kan sette flere bilder tett sammen slik at kantene på alle rammene danner rette ytterkant på veggen.

Tape opp papirbaksidene som følger med i nye rammer og bruk disse til å markere oppsettet på veggen. Husk å se på oppsettet på avstand underveis, så er det lettere å bli fornøyd med sluttresultatet. Mål hver ramme mot papirbaksiden og finn opphengspunktet på rammen. Marker punktet på papirbaksiden som er tapet opp på veggen og slå inn en spiker mens papiret fortsatt henger på veggen. Når spikeren er festet, river du ned papiret og henger opp bildet.

Tips fra Siv Egger Westin

Heng bildene med lik avstand til hverandre. Det gir et ryddig inntrykk, selv med ulike størrelser, farger og motiver.

Dersom du vil ha muligheten til å forandre bildeveggen enkelt, uten masse stygge hull i veggen, så kan du bruke bildelister/-hyller. Da har du friheten til å omrokere og bytte ut støtt og stadig.

 Legg alle bildene du vil ha i bildeveggen, på gulvet. Da ser du hva som fungerer sammen og hva som bør tas vekk, i tillegg til at du kan bytte rundt på formen på bildeveggen, hvor de ulike bildene skal være etc., uten å ha laget hull i veggen.

Bilder i artikkelen er fra PiQmo.no, Ikea og Linda Elmin.

Tilbake