Slik bor du grønnere!

Slik bor du grønnere!

Scroll for å lese mer

Slik bor du grønnere!

Grønne planter skaper et levende og frodig interiør enten du velger en storvoksende Monstrera, små sukkulenter, trendy fikentre eller duftende urter på kjøkkenbenken. Vi viser deg hvordan du kan bruke grønne planter i alle rom.

Sunt innemiljø

Du trenger ikke grønne fingre for å bruke grønne planter i hjemmet. Den botaniske interiørtrenden som slo ut i full blomst for noen år siden gjør at interiøret vårt er mer levende, frodig og ikke minst sunnere enn på lenge.

Sukkulenter er lettstelte og fine

Det finnes et stort utvalg av lettstelte planter for oss som ikke alltid husker å vanne annen hver dag, eller som overvanner annen hver uke. Velge grønne planter med litt tykke blader, de er lettere å stelle. Både Gummifiken og Pengetre er av den snille sorten som tåler det meste, men husk at de færreste planter liker å stå med røttene i vann, da får de ikke luft.

Reduserer stress

At grønne planter bidrar til bedre inneklima er ingen hemmelighet, men nå viser det seg at vi også stresser ned når vi omgir oss med grønne planter. Planter med store blader som Fredsliljer, Monstera, palmer og Bregner kan også være fantastiske som blikkfang i rommet. Bare se på hvordan de bruker planter i offentlige rom som hoteller, restauranter og kontorer. Velger du mindre planter kan du sette sammen flere krukker, gjerne i ulike høyder. De kan settes i en hylle, på toppen av en skjenk eller i en vinduskarm. En gruppe små planter kan også plantes sammen i en lav potte etter sylinderformet glassvase.

Akkurat nå: fikentre

Fikentre er populært og dekorativt

Akkurat nå troner fikentreet overraskende øverst på toppen av listen. Noen av de fineste blomsterbutikkene i storbyene importerer store fikentrær til tusenvis av kroner og har lange ventelister på de største plantene. Men de fleste hagesenter har heldigvis mindre utgaver til en overkommelig pris.

Tar du godt vare på det kan du ha gleden av fikentreet i mange år. Det skal stelles akkurat om et oliventre. Når de mister bladene til høsten kan du sette det et kjøligere sted. Kanskje i en loft- eller kjellerbod? Husk å vanne det litt innimellom så kan du ta det frem igjen når det får nye skudd på våren.

Tips & triks

Store palmer er dekorativt og allergivennlig

Store planter som Monstera vokser langsomt, men kan bli kjempestore med store dekorative blader. Husk å potte de om etter hvert som de vokser, slik at røttene får plass.

Sukkulenter og kaktuser er lettstelte planter som ofte ikke krever mer enn litt vann i ny og ne, og er derfor perfekt for deg som ikke har så veldig grønne fingre. Sett gjerne sammen flere små planter i større krukker eller ved siden av hverandre. 

Er du allergisk anbefaler Astma og allergiforbundet  bl.a. Flittig Lise, Grønnrenner, Palme-arter, Gjøgler, Husfred, Ildtopp, Hawairose, Hortensia, Kaktusplanter, Stueask og Gullranke.

Store planter kan lage lune og mer intime områder i et større rom. Bruk de som romdelere eller som her som en dekorativ bakgrunn.

Monstera på rot i vase

Klipp av noen grønne blader av en frodig plante og sett de i enkel vaser. Disse monstrabladene har slått rot og har blitt ekstra dekorativt. Trikset er å ikke ta bladene ut av vasen, men forsiktige hele ut vannet og tilsette nytt friskt vann hver uke.

Ikke glem soverommet. Planter absorberer karbondioksid og produserer oksygen og er godt for inneklimaet.  

Hva med badet? Et bad med hvite fliser kan bli en frodig oase om du bruker grønne planter. Eksotiske planter som orkidéer, fredsliljer og bregner er perfekt å bruke i fuktige rom som baderom.

Grønt og spiselig på kjøkkenet. Urter passer perfekt på kjøkkenbenken. De fleste urter skal ha vann fra skålen og kan gjerne stå i vinduet der de får mest mulig dagslys.

Tilbake