Et sammensveiset sentrum med ny bydel

Et sammensveiset sentrum med ny bydel

Scroll for å lese mer

Han har fulgt utviklingen av Tønsberg by gjennom egen oppvekst og karriere – fra industritung havneby til et livlig eldorado av muligheter. De senere årene har arkitekt Tore Jahnsen i Spir ledet arkitektlaget som har utformet flere av nybyggprosjektene på Kaldnes Brygge. Å være med på å sette sitt preg på sentrumsområdet av byen er en oppgave han tar på alvor.

Langs den ene piren på Kaldnes Brygge strekker nybyggprosjektene Sjøfront, Signaturen, og snart også Beddingen, seg på rekke langs vannet. De slanke byggene er adskilt av tydelige mellomrom med varierende bredde. Mellomrommene gir gløtt og siktlinjer ut mot sjøen og lar sollyset slippe til inn til gatetunet bakenfor. I om lag et tiår har Tore Jahnsen jobbet med denne delen av det nye bybildet i Tønsberg.

– Mellomrommene og det maritime tilsnittet i byggene gjør at man kan trekke assosiasjoner til gamle sjøboder, og man ser at husene hører tydelig til her ved vannet. Det er nok noe av det som har gjort at disse boligene har blitt godt mottatt, forklarer arkitekten.

Arkitekt Tore Jahnsen
Arkitekt Tore Jahnsen, Spir Arkitekter

 

Fra støyende industri til et levende sentrum
Den erfarne arkitekten har selv vokst opp i Tønsberg, og fulgt utviklingen av byen gjennom en lang karriere. Kaldnes Brygge ligger der hvor det tidligere lå et skipsverft – en viktig hjørnestensbedrift i byen. Tore husker godt de somrene han selv hadde sommerjobb på verftet.

– Det var høy aktivitet fra morgen til kveld, med mye støy fra slikt som sveisearbeider og sandblåsing. Malingsarbeidene kunne man tidvis merke også på andre siden av kanalen – særlig når det var vind. Det ble visst et tilfelle hvor bileiere i sentrum fikk en ufrivillig omlakkering, minnes han.

Han ser positivt på at larmen fra verftet nå er erstattet med lyden av mennesker som nyter livet langs bryggekanten. Sammen med gangbroen mellom Kaldnes og  «brygga» har bymiljøet blomstret, og brua har trukket Nøtterøy-sida av byen nærmere sentrum.

Tilbakefører bystranden
Samtidig med ferdigstillelsen av Beddingen skal også en ny bystrand, med et større parkområde stå ferdig. Fra stranden og til gangbroen strekker en ny havnepromenade seg langs vannet på Kaldnes.

– Endelig får Tønsberg tilbake bystranden! En gang i tiden lå det et eget sjøbad utenfor Nordbyen, som med tiden ble revet. Nå gjenoppstår dette på denne siden av byfjorden. Det blir en unik kvalitet for prosjektet og en glede for hele byen, forteller han entusiastisk.

Tilbake