De bor på den beste tomten i byen

De bor på den beste tomten i byen

Scroll for å lese mer

Med utsikt over Asker, havgløtt, umiddelbar tilgang til turområder og ti små minutters gange til Asker sentrum er Landås et svært attraktivt område. Her bygger Selvaag 600 boliger.

Første byggetrinn er det vi kaller Selvaag Pluss og består av 187 boliger. De første beboerne kom i hus like før jul i 2021. Siv, Agnar og de to sønnene deres flyttet inn på lillejulaften og første jul i nytt hjem vil de huske lenge.

«Vi hadde overtakelse 15. desember og i dagene etter begynte vi å flytte på flere av de store tingene», forteller Siv. «På lillejulaften spurte vi oss selv om vi skulle ha jul i det gamle huset eller om vi skulle ta julen her. Det var guttene som sa: Vi tar julen i den nye leiligheten! Så da flyttet vi sengene og hadde vår første natt her, natt til juleaften.»

Tilpasningsperiode

Juletreet kom opp, men julemiddagen ble saus og potet, fordi å lage ribbe i en ny og ukjent ovn var ikke vellykket. De nyinnflyttede hadde også utfordringer med temperaturreguleringen - penklær ble byttet ut til fordel for ullgensere og varme sokker. De fikk orden på varmen etter hvert.

«Det går sløyfer med vannbåren varme i alle gulvene», forklarer Agnar. «Vi har termostaten på relativt lavt, for det blir veldig fort varmt her.»

Selvforsynt med varme

Alle leilighetene på Landås har vannbåren varme i gulvene. Bård H. Sydow er prosjektsjef for Landås og kan fortelle om arbeidet for å gjøre boligene energieffektive. Varmen hentes fra Landås’ eget bergvarme-anlegg med 30 brønner som går over 200 meter ned for å hente varme til boligene.

Han beskriver hvordan det sparer både energi og penger: «Det enkle regnestykket er at du bruker en watt på å hente varmen og får varme verdt to og en halv watt ut. Anlegget kan gi besparelser på opp til 60 % på oppvarming av boliger og varmtvann»

Grønne omgivelser

Landås er tilrettelagt for at man skal kunne leve uten unødvendig energiforbruk og det reflekteres i omgivelsene. En ting man legger merke til er fraværet av biler. Parkeringsplassene er gjemt i en underjordisk gate som knytter byggene sammen. Uteområdene er åpne og grønne, og alle boligene har en eller flere balkonger eller terrasser.

Egen uteplass

For Marit og Jan som flyttet til Landås i februar 2022 er nettopp tilgang til en egen uteplass viktig. De flyttet fra både en bolig og et landsted med frodige hager. «Jan trodde at jeg ønsket meg en toppleilighet med utsikt», sier Marit. «Men jeg vil ha bakkekontakt. Jeg er veldig glad i å stelle med jorden. Her fikk vi terrasse på grunnplan, med morgensol. Vi er i andre underetasje, og jeg tenkte at det er langt nede. Da vi kom inn i leiligheten oppdaget jeg at jeg kunne både se Nesodden og et glimt av Oslofjorden.»

Når hun ikke nyter utsikten, kan hun stelle planter på terrassen og overlate de tunge delene hagearbeidet til områdets gartnere i stedet.

Innflytningsklare boliger

Det er fortsatt noen få, innflytningsklare boliger igjen i Landås Pluss. Er du nysgjerrig kan du besøke vår interaktive boligvelger her. 

Tilbake