Boliger i harmoni med naturen | Puddertoppen

Rekkehusene på Puddertoppen i Lørenskog Stasjonsby, illustrasjonsbilde

Boliger i harmoni med naturen | Puddertoppen

Scroll for å lese mer

Puddertoppen, som ligger på platået rett nedenfor Haneborgåsen, har utsikt over og forbi Lørenskog Stasjonsby. Men hvordan blir det på bakkeplan? Det mangler ikke på iver hos landskapsarkitekten når hun skal beskrive planene for uteområdene.

Kjersti Erlandsen Tofte er landskapsarkitekt i Lark landskap. Sammen med et team av landskapsarkitekter, arkitekter og prosjektgruppen i Selvaag Bolig, har hun planlagt en enestående rekkehusbebyggelse i den solfylte lia over Stasjonsbyen.

– Tomten er særegen fordi den ligger på et platå over Lørenskog Stasjonsby, med skogkanten like bak. I utformingen av boligene og uteområdene har vi lagt vekt på at vi skal foredle det som allerede er der naturlig. Det nye vi skaper skal harmonere med det naturen har skapt før oss, forklarer landskapsarkitekten.

I samspill med omgivelsene

Kjersti har selv vokst opp i skogkanten og vet hvor viktig det er å behandle tomten og bebyggelsen i nærheten med respekt. Hun forteller om filosofien bak utformingen av Puddertoppen:

– Vi har jobbet mye med overgangen mellom boligene, naturen og de etablerte nabolagene rundt. Heller enn å sprenge og grave oss til en flat tomt som skiller seg ut, velger vi å bygge oss inn i terrenget nærmest sånn som det er, sier hun.

De fire radene med rekkehus over to plan vil altså følge terrengets utforming. Dermed skapes det naturlig romslige områder mellom og rundt husene. Målet er at Puddertoppen ikke skal skille seg ut som et fremmedelement, men heller gi inntrykk av at skogen har vokst mellom og rundt byggene.

– Vi skal bevare så mye naturlig skogbunn som mulig, og det blir innslag av berg helt oppe i dagen flere steder. Gressplen blir det bare helt inntil terrassene – som er av tre. Det er dessuten alltid en bonus med biomangfold, så vi vil ta vare på topplaget så langt det lar seg gjøre. Det er der frøbanken til alt det som vokser naturlig på området ligger, sier Kjersti.

Puddertoppen_R2_private_gardens_R02_web.jpg

Et liv i aktivitet

Det blir to lekeplasser på området, med lekeapparater av naturlige materialer og bark som mykt underlag. Det kuperte terrenget får små og store felter med skog – flotte boltreplasser der de yngste kan gå på oppdagelsesferd. Og fordi garasjene og parkeringsplassene skal ligge helt øverst på området, nærmest veien som strekker seg opp fra Stasjonsbyen, blir det nærmest bilfritt rundt husene, lekeplassene og friområdene.

– Puddertoppen blir et fantastisk nabolag for familier med små og store barn, som er glade i natur og nærhet. Rekkehusbebyggelsen danner grunnlag for et sosialt naboskap, samtidig som man har sine private soner på terrassene – med utsyn over et nærmiljø som endrer seg i takt med årstidene, avslutter landskapsarkitekten.

Les mer om Puddertoppen.

Puddertoppen_R1_playground_R02_web.jpg

1292-33-SEL-LSb-i-01_R1_living-sofa_R02_web.jpg

Tilbake