Solceller gir strømsparing for Lørenporten-beboere

Solceller gir strømsparing for Lørenporten-beboere

Lysende utsikt fra Lørenporten. Slik ser den ut, en av de 157 solcellene som skal forsyne Lørenporten-fellesskapet med strøm.

  • Oslo

157 solceller på taket av to av Lørenporten-byggene, gir fellesskapet reduserte strømutgifter.

– Solcelleanleggene skal forsyne fellesanlegget til sameiet med strøm. Det vil gå til ventilasjon, belysning og heis, forteller Trond Skudvig, prosjektleder for utbyggingen av Lørenporten i Selvaag Bolig. Les mer om Lørenporten

Sammen med solcelleleverandøren Andreas Thorsheim hos Otovo, viser Skudvig frem en av de flatskjermstore solcellene som skal plasseres på taket. Til sammen vil 157 slike dekke rundt 270 kvadratmeter, der solen fanges opp og omformes til anvendelig energi.

– Dette er et pilotprosjekt. Selvaag Bolig er de første som bestiller et slikt solcelleanlegg fra oss til et boligsameie i Norge, forteller Thorsheim i Otovo.

 Lørenporten gir optimale solforhold

Kanskje i motsetning til det mange vil tro, er solforholdene på Østlandet blant de beste i Europa med tanke på solcellelading.

– Det er mer godvær i Oslo enn i Europa. Når det regner, går det fort over her i Oslo. Og solceller trives dessuten i kaldt vær, ettersom det kan bli for varmt til at solcellene lader optimalt, forteller Thorsheim.

Solceller passer i tillegg veldig godt på Lørenporten, som med sin beliggenhet på en høyde, har gode solforhold og ingenting som skygger for solen på takene.

Grønt og lønnsomt for beboerne

Prosjektleder Skudvig mener det også er viktig å få frem at solcelleanlegget ikke betales av beboerne, men av Selvaag Bolig og Otovo.

– Dette er ikke noe vi tjener penger på, men et viktig prøveprosjekt for oss i Selvaag Bolig. Vi vil være med på det grønne skiftet, og da må vi teste ut nye modeller, sier Skudvig.

Takterrasser ikke berørt

Både Selvaag Bolig og solcelleleverandøren er veldig spente på hva beboerne vil mene om den nye måten å forsyne fellesskapet med strøm på.

– Vi håper de vil ha glede av at vi kombinerer det å utnytte solenergien med å spare inn på fellesutgiftene, sier Skudvig.

Han påpeker samtidig at solcellene ikke fratar beboerne rom for å bruke taket til andre solformål.

– Det blir rikelig med private takterrasser som kan nytes på boligtakene. Solcellene vil ikke bli sjenerende for noen beboere, understreker Skudvig.

Lysende utsikt fra Lørenporten. Slik ser den ut, en av de 157 solcellene som skal forsyne Lørenporten-fellesskapet med strøm. 

Tilbake