Trævarefabrikken - et historisk sted for fremtiden

Trævarefabrikken - et historisk sted for fremtiden

Scroll for å lese mer

Der Sagelva renner gjennom Strømmen, har vannkraften i flere århundrer vært kilde for omfattende industrivirksomhet. Ett av industrieventyrene var Strømmen Trævarefabrik, som for om lag hundre år siden bygde ferdighus for eksport over hele verden. Nå viderefører Selvaag Bolig husbyggerhistorien, med moderne boliger for fremtiden på den gamle husfabrikktomten.

I et lett skrånende terreng på Strømmen, helt ned mot bredden av Sagelva, skal Selvaag Bolig utvikle tomten der det tidligere har stått både møller og sagbruk. For prosjektleder Patrik Eriksson i Selvaag Bolig har det helt fra starten vært viktig å videreføre den gamle industrihistorien i Trævarefabrikken – det nye nabolaget de nå skal skape langs elven.

– Utgangspunktet for utformingen av bygningene og leilighetene, samt uteområdene tilknyttet boligprosjektet, har vært å bevare de historiske elementene i størst mulig grad, sier den unge og ambisiøse prosjektlederen.

Her kommer nye moderne leiligheter av høy standard. Det er et leilighetsprosjekt som legger stor vekt på høyere kvalitet, både på materialvalg på innsiden og utsiden, og gjennomtenkte planløsninger for alle behov. Uttrykket i både arkitektur og landskapsarkitektur er moderne og industrielt – som en hyllest til fortiden.

Urbant, og likevel landlig

I løpet av få år har tettstedet Strømmen – som ligger midt mellom Lørenskog og Lillestrøm – opparbeidet et tydelig bypreget sentrumsområde. Den landlige beliggenheten, med en stadig mer urban identitet, har de siste årene gjort Strømmen til et attraktiv område for folk som ønsker et bynært, men samtidig landlig hjemsted.

Fra Strømmen togstasjon – som i sin tid ble bygget av nettopp Strømmen Trævarefabrik – er både Oslo og Lillestrøm innen umiddelbar rekkevidde. Samtidig finnes flotte naturopplevelser og turmuligheter midt i sentrum av Strømmen. Og like utenfor ligger store utmarksområder med milevis av sykkelveier og lysløyper, samt gode fiskemuligheter hele året.

Revitalisering av gammel lokalhistorie

Kjennskap til lokalområdet og involvering av lokale ressurser er viktig for Selvaag Bolig der nye nabolag skal bygges. Det har derfor vært tett dialog med folk og lag som kjenner lokalhistorien på Strømmen, som har gitt gode råd underveis i prosessen.

– Det tette samarbeidet med lokalmiljøet skaper et prosjekt som gir tilbake noe til Strømmen, og bidrar til å øke kvaliteten for hele området. Alle våre prosjekter utgår fra ideen om at vi skal gi noe tilbake til lokalområdet. Vi skal bidra med kvalitet utover bare våre bygg, sier Eriksson ettertenksomt.

Ung prosjektgruppe med store ambisjoner

Til dette prosjektet har Selvaag Bolig satt sammen en nokså ung prosjektgruppe. I følge prosjektlederen er det et strategisk valg.

Prosjektgruppen har fått tid og mulighet til å arbeide med detaljer for et gjennomarbeidet prosjekt som passer veldig godt til tomten og historien.  Samtidig legges det stor vekt på høyere kvalitet, både på materialvalg på innsiden og utsiden, gjennomtenkte planløsninger og rolige uteområder.

– Med ansvaret som ligger på oss for å ta vare på de historiske aspektene, ønsket jeg en prosjektgruppe som kunne komme opp med nye og spennende ideer. Arkitekten Hauk Lien fra Arcasa arkitekter, og Irene Crowo Nielsen, landskapsarktitekt i Asplan Viak, er spesielt utvalgt for dette prosjektet. De har fått relativt stor frihet, og har gjort en særdeles god jobb med å tenke nytt og finne optimale løsninger for de fremtidige hjemmene til nye «strømlinger». Det har fungert veldig bra!, uttrykker Patrik Eriksson, med åpne armer og et lunt smil.

Tilbake