Bygger fremtidens Strømmen med respekt for historien

Bygger fremtidens Strømmen med respekt for historien

Scroll for å lese mer

I et gammelt hus på toppen av bakken, der Trevarebrua lander på Sagelvas vestlige bredde, er store deler av Strømmens gamle historie bevart. Spesielt ivaretatt er den gamle industrihistorien fra områdene langs elven. Det kanskje ikke alle vet, er at nettopp Strømmen var en industriell smeltedigel i flere hundre år.

I salongen i Trevarelokalet – i dag et velferdshus som tidligere tilhørte Strømmen Trævarefabrik – forteller Tor Weinholdt og Steinar Bunæs om Strømmens historie. De godt voksne karene er ekte «strømlinger», aktive i historie- og lokallag, og antakelig blant de som vet aller mest om tettstedet.

Tettstedet Strømmen, som ligger mellom Oslo og Lillestrøm, vokste fra 1500-tallet frem på grunn av en omfattende industri langs Sagelva. I dag er stedet bedre kjent for å være hjembygden til et av landets største kjøpesentre.

– Ikke all historie skal tas vare på

Det er mye gammel historie som har preget Strømmens utvikling, og alt som ligger rundt. Vi kan vel si det sånn at vi vektlegger å ta vare på historien slik at den ikke forsvinner når det kommer mange nye hit, sier Steinar Bunæs, og smiler mens han utdyper:

Det er greit å ta vare på noe av det som finnes av gamle industriområder, men vi skal slett ikke ta vare på alt. Jeg synes i alle fall vi skal hilse nye og spennende  boligprosjekter velkommen.

Spesielt interessant synes han det er med Trævarefabrikken. På tomten der gamle Strømmen Trævarefabrik i mange år bygde ferdighus for eksport til alle verdensdeler, bygger Selvaag Bolig nå et nytt boligkvartal inspirert av historien.

–På 50-tallet ble det faktisk bygget tidlige Selvaag-hus for arbeidere ved industrien på Strømmen. Det er trivelig at boligbyggeren igjen kommer inn i Strømmens midte. Man kan jo nesten si at det blir litt som at Selvaag kommer hjem igjen, sier han lunt.

Den livsviktige elva

– Strømmens historie er i stor grad historien om Sagelva. Industrien som vokste frem rundt elven har dannet grunnlaget for tettstedet slik vi kjenner det i dag, sier den entusiastiske lokalhistorikeren Tor Weinholdt.

Langs elven har det i flere hundre år vært drevet blant annet mølle, sagbruk, ferdighusfabrikk, og stålstøperi som produserte deler til bilder, busser, jernbanevogner og skip. Så sent som i 2011 ble den siste, tunge industrivirksomheten på Strømmen avviklet.

Med nye og spennende boligprosjekter har befolkningen med tiden økt voldsomt, og blitt stadig mer sammensatt. Den opprinnelige «strømlingen» er det kanskje ikke så veldig mange igjen av, men stedets identitet lever likevel i beste velgående. Det ingen tvil om at har mye med elven og sagvirksomheten å gjøre, når man ser tilbake på stedets spennende historie, avslutter Weinholdt optimistisk.

Tilbake