Vil ha en by uten forurensning

Vil ha en by uten forurensning

Scroll for å lese mer

– Det er fint at det blir by her. Men det må være en liten by, ikke så stor som Oslo. Og den må ikke ha forurensning. Jeg vil ikke bo i en by med forurensning, sier Ylva Koch (10).

Familien Koch bor like i nærheten av det som skal bli fjordbyen Fornebu Sør. Tvillingene Ylva og Jonas er født 10 år etter at flyplassen ble lagt ned.
Nå er de 10, og før t-banen og den nye byen står ferdig er de minst 20.


KAFEER ER VIKTIG


Familien har mange tanker om hva byen må inneholde. – Kafeer er viktig. Vi må kunne kjøpe boller og muffins, og varm sjokolade med krem, mener lillebror Noah (9). Selv om han egentlig ikke er så glad i krem.
– Ja, og kaffe. Jeg liker ikke kaffe ennå, men jeg gjør sikkert det når det blir
ferdig her, for da er jeg jo 20 eller 25 år, sier Ylva.
– Det må gjerne være en fotballbutikk der, sier Jonas. Han spiller fotball selv, og heier på Barcelona. Lillebror Noah heier på Liverpool, men støtter ønsket om en fotballbutikk.
– Kanskje en kino, eller et teater, sier Ylva. Hun spiller selv i barneteater
på Stabekk, og vil gjerne ha en scene i nærområdet.
Pappa Willy er kjent med byområdene Selvaag har bygget tidligere.

– Tjuvholmen og Løren er veldig fine områder. Det er fint hvis det blir som på Tjuvholmen her, med plasser og torg, og et variert utvalg av kafeer og  restauranter. 

VIL HA TEATER: Ylva (10) vil gjerne ha kino eller teater i den nye byen.

 

MÅ HA ALT

– Byen må ha alt, slår Noah fast. – Også et badeland. – Men vi har jo  svømmehall på Hundsund, påpeker Ylva. – Og kort vei til Nadderudhallen,
minner pappa Willy om. Men selv om det meste allerede finnes en kort  kjøretur unna, liker de tanken på at enda mer skal bygges på Fornebu.
– Det var fint å få kjøpesenter hit. Med flere ting her på Fornebu, trenger vi ikke dra til Oslo så ofte. Den nye utbyggingen vil gjøre det mer aktuelt å gå ut og spise her i nærmiljøet, for eksempel, mener Willy.


Mamma Elisabeth, som jobber i Oslo, ser frem til å kunne ta t-banen til byen. – T-bane blir flott, selv om det tar sin tid før den kommer på plass. I fremtiden blir det vel generelt mindre bilkjøring, slår hun fast.
– Det blir i hvert fall ikke biler med utslipp. Det blir vel elbiler og selvkjørende biler, legger mannen til, og forteller at familien kjørte elektrisk
på bilferie i Europa sist sommer uten problemer.

VIL HA FOTBALLBUTIKK: Jonas (10) ønsker seg en fotballbutikk på Fornebu.

 


HÅPER PÅ HAI


Familien stortrives på Snarøya, og synes det er bra at det ikke skal bli by overalt. – Det er viktig å ta vare på balansen mellom stille friområder og levende byområder. Vi er heldige som får begge deler her, parken skal jo være som den er. Og det er bra at det lages et spennende område mot sjøen, sier Willy.
– Ja, det er veldig bra at det åpnes mer mot sjøen, og gøy med akvarium. Men t-banen må på plass først, understreker Elisabeth.
Noah har klare ønsker for akvariet. – Akvariet må ha fisk og kreps.
Og hai! Det har jeg sett på akvariet i Bergen, det må vi ha her også. Og gjerne pingviner.

VIL HA HAI: Noah (9) mener det bør være haier i akvariet.

Tilbake