En frodig oase midt i byen

En frodig oase midt i byen

Scroll for å lese mer

I Rådhushagen blir det mange muligheter for å trekke seg tilbake til frodige utendørslommer, enten du vil sitte blant frukttrær på bakkeplan eller skue over byen fra takhagen.

– Rådhushagen blir et veldig frodig boligprosjekt. Her skal det være lett å koble seg på det grønne, midt i et levende sentrum, sier Linda Sannerød, landskapsarkitekt i COWI.

Linda er ansvarlig landskapsarkitekt for Rådhushagen. Hun forteller at uteområdene vil preges av store regnbed og massevis av hekker, busker og trær.

–  Vi landskapsarkitekter liker å sette prikken over i-en ved å bruke planter kreativt. Jeg har jobbet mye med å få til en god variasjon som gir blomstring til alle årstider. Her blir det også frukt, som beboerne kan forsyne seg av. Jeg har vært opptatt av å få inn planter og trær som ikke bare er pene, men også har nytteverdi, forteller Linda.

Godt for både bier og folk

Å gå rundt i Rådhushagen blir en opplevelse i seg selv. Utearealene er delt inn i soner, som alle får sitt eget særpreg gjennom variert bruk av planter og materialer.

– Når du går rundt, vil du oppleve at det er noe nytt som skjer hele tiden, forteller landskapsarkitekten. 

Den store gressflaten midt i gårdsrommet innbyr til late timer i solen på varme sommerdager, mens frukthagen setter rammene for koselige middager med gode naboer. Barna kan boltre seg i timevis blant lekeapparater, sandkasser og annen moro.

– Vi har også laget en liten eng som skal passe på biene våre og sørge for økt biologisk mangfold. Over regnbedet blir det en sjarmerende trebro. Å gå på den føles litt som å gå inn i et frodig våtmarksområde. Jeg tror det blir veldig hyggelig, sier Linda, og fortsetter:

­– Det litt spesielle med uteområdene i Rådhushagen, er de store høydeforskjellene i gårdsrommet. Det har vært komplekst og tidvis krevende å jobbe med så mange ulike nivåer, men jeg vil likevel påstå at det er en av de aller beste kvalitetene med uterommene ­– det gjør dem mye mer spennende!

Til tross for nivåforskjellene har landskapsarkitekten lykkes med å skape universelt utformede uteområder, der alt er kantfritt og uten bratte stigninger, og tilgjengelig for alle typer mennesker.

Høytliggende hager

Rådhushagen får store, frodige uterom på takene, der beboerne kan finne roen høyt over byen bare en liten heistur fra leiligheten. Her blir det hyggelig møblering, plantekasser, pergolaer og koselig belysning på kveldstid ­– og generelt mye grønt.

– Skulle jeg selv flyttet inn i Rådhushagen, ville jeg nok delvis bodd på taket, smiler Linda.

Tilbake