Jordan vet hvordan!

Jordan vet hvordan!

Norges første tannbørstefabrikk, etablert i 1933, lå på Løren.

  • Oslo

Til å være et relativt lite sted i Oslo, har Løren en industrihistorie det står respekt av. Flere av bydelens veier er oppkalt etter suksessrike bedrifter. Denne gangen er slagordet: Jordan vet hvordan!

Børsteveien, en tverrgate til Peter Møllers Vei, har fått navnet fordi Norges første tannbørstefabrikk, etablert i 1933, lå nettopp her. Det var slettes ikke enkelt å finne spor etter den velkjente fabrikken, som siden «tidenes morgen» har forsynt nordmenn med tannbørster. Men etter en intens jakt i området fant vi omsider rester av en mursteinsbygning, i enden av Peter Møllers Vei, ut mot Ring 3 – hvor navnet Jordan er inngravert i veggen.

København - Skippergata - Løren

Det var en dansk kam-maker som satte det hele i gang. Wilhelm Jordan ble født i København i januar 1809. I 1845 fattet den unge og ambisiøse dansken interesse for børstebinderi - noe som fikk fart på bedriften, som da lå i Skippergata. Etter to generasjoner var det grunnleggerens sønnesønn, Hjalmar Jordan, som startet utredningen av tannbørster i 1927. Det viste seg å være en meget komplisert oppgave. Først i 1933 var den første tannbørsten fra fabrikken på Løren et faktum – og det etter langvarig eksperimentering.

Men bare noen år senere, i 1937 kunne man konstatere tannbørstesuksess. Hele 225 000 tannbørster ble produsert dette året.

OL-gull til Jordan!

I flere sammenhenger fremstår børstefabrikken som en sosial foregangsbedrift. Allerede i 1910 ble det opprettet en pensjonskasse. Driften av denne ble helt og holdent finansiert av bedriftens overskudd. De som jobbet der trivdes godt, og mange hadde meget lang ansettelsestid.

Det kjente slagordet «Jordan vet hvordan» ble introdusert i 1955. Det er blitt et varemerke for Jordan, og et generelt uttrykk for «folk flest».

Frem til 1957 satset bedriften kun på hjemmemarkedet. Men i 1960 startet eksporten av tannbørster til England, Danmark, Sverige og Finland. Og samme år vant en av Jordans ansatte, Roald Aas, olympisk gull på 1500 meter skøyter i Squaw Valley, USA!

1960-årene var gode år for Jordan. I 1964 var det totale salget av tannbørster kommet opp i nesten åtte millioner, noe som bidro til at Jordan ble lansert som et internasjonalt varemerke.

Lørenbedrift i 48 år

Jordan har definitivt vært en solid bedrift for mange nordmenn opp gjennom årene. Og tannbørsten, som kanskje er det meste kjente varemerke – ble altså produsert her på Løren fra 1933 og helt frem til 1981.

Mye har skjedd siden den gang. I dag er Løren en levende boligby med nyskapende arkitektur og flotte, store uteareal. Lørenbyen har blitt en egen liten by i hovedstaden. Men så er det jo alltid morsomt - når stedet du bor på har en spennende historie. Det er det som gir nabolaget sjel.

Les mer om boligprosjektet Lørenporten

Tilbake