Innred smart på begrenset plass og budsjett

Innred smart på begrenset plass og budsjett

Tips for å skape et flott og funksjonelt hjem på færre kvadratmeter.

  • Interiør

Her gir interiørstylist Linda Elmins sine beste råd for å skape et flott og funksjonelt hjem for deg som er i etableringsfasen.

Å ville bo sentralt er en internasjonal trend - over halvparten av klodens befolkning lever i urbane strøk. Også her til lands opplever vi en fortetting, der folk prioriterer det å bo nært bylivet fremfor hus og hage. Linda Elmin, kjent for mange gjennom den prisvinnende interiørbloggen Hviit, har innredet mange små leiligheter. Hun liker mulighetene som finnes til å tenke kreativt når plassen er liten. 

Illustrasjon av stue og kjøkken i en leilighet

- Å kjøpe seg sin første bolig, eller etablere seg som familie, er et stort steg. Da blir antallet kvadratmeter mindre viktig enn følelsen av å ha sitt helt eget sted.

 Budsjett-tips

I etableringsfasen er det mye å bruke penger på. Unngå om mulig å kjøpe ting bare fordi de er rimelige. Spar heller til du har råd til produkter som har lang levetid, vil finnes i salg fremover og kan bygges videre på.

- De populære String-hyllene er et slikt eksempel. Begynn med en liten hylle og se hva du har råd og behov for etterhvert, råder interiørstylisten. Det går også an å ønske seg ting fra venner og familie.

- Og takk nei til ting du ikke vil ha. Det er lov!

Verktøy og andre gjenstander som bare brukes av og til, kan man gjerne låne.

- La deg inspirere av delingsøkonomi - kanskje du har noe en venn vil låne, og omvendt. Det minsker dessuten behovet for lagringsplass, tipser Linda.

Tips for å øke romfølelsen

Når leiligheten skal innredes, råder Linda folk til å tenke på hvordan de liker å leve og hva de kommer til å bruke plassen til. Er vinylplatene flittig i bruk, trenger de en god plassering.

Illustrasjon av stue i ny leilighet

- Og de som liker å lage mat, bør prioritere rom for et velfungerende kjøkken.

Interiørstylisten anbefaler å få de store møblene, som seng, sofa og spisebord, på plass før mindre gjenstander.

- Ikke vær redd for store møbler i en liten leilighet, men sørg for at de får nok luft rundt seg. En sofa som står tett inntil veggen får rommet til å virke mindre enn hvis den står mer ut i rommet, sier hun. Å henge gardiner på sidene av vinduet, og ikke over det, er et annet knep for å øke romfølelsen.

- Del gjerne et rom i soner ved hjelp av møblene. Det er også en måte å gi inntrykk av større areal.  

I mange leiligheter er kjøkken og stue plassert i samme rom, tenk da på å bruke sofaen som romdeler, vendt vekk fra kjøkkenkroken. Slik skaper du et sitteområde adskilt fra området der mat lages og spises.

Ilustrasjon av kjøkken og spiseplass i ny leilighet

- Tenk dessuten på hvordan det er naturlig å bevege seg i et rom, og la disse “veiene” være åpne, råder Linda Elmin.

Lagring i høyden

Oppbevaringsmuligheter er en utfordring på lite areal, men interiøreksperten vet råd:

- I nye leiligheter er det god takhøyde, så her gjelder det å møblere i høyden. Lag en hems eller bygg opp sengen med skuffer under. Liten gang? Bygg hyller over inngangsdøren og heng knagger langs veggen. Skreddersy lagringsplassen i den innvendige boden - se på hva du skal oppbevare før du setter opp hyller slik at små mye som mulig får plass.

Hule til minstemann

Illustrasjon av stue i ny leilighet

Er to blitt til tre? Selv uten barnerom er det mulig å gi minstemann et eget område i leiligheten.

- Som regel finnes det en krok som ikke brukes til noe spesielt. La barna få lage sin egen hule der, heng opp tegninger eller lag en liten kjøkkenkrok. Ved å gi dem et område som de har råderett over, er sjansen mindre for at de sprer leker over hele boligen, tipser hun.

Tenk dessuten praktisk i forhold til hva som oppbevares hvor: lego og annet plasseres lett tilgjengelig nederst i et skap eller hylle.

- Og uansett om det er barn i hjemmet eller ikke, på liten plass er det viktig å ha gode rydderutiner, lyder rådet fra interiørstylisten.

Tilbake