Slik bor du fantastisk på liten plass

Slik bor du fantastisk på liten plass

Tips for å skape et flott og funksjonelt hjem på færre kvadratmeter.

  • Interiør

Skal du flytte til en mindre bolig? Her er interiørstylist Linda Elmins beste råd for å skape et flott og funksjonelt hjem på færre kvadratmeter.

Halvparten av verdens befolkning bor i urbane strøk - og tallet vokser. Det å bo sentralt går gjerne på bekostning av boligstørrelsen.

Linda Elmin, kjent for mange gjennom nettbutikken og interiørbloggen Hviit, ser klart fordelen med å nedskalere på boligfronten.

- Dette er en god anledning til å få mer struktur på livet. Vi samler på oss mye gjennom årene; nå er tiden kommet for å kvitte seg med det som ikke er i bruk, og lære seg å leve med færre ting.

Illustrasjon av stue og kjøkken i ny leilighet

Å flytte fra hus eller større leilighet til en mindre bolig bør altså starte med en ryddeprosess. Ta med deg det du bruker og har et forhold til, og som dessuten passer inn i det nye hjemmet ditt. Resten kan gis bort eller lagres i boden.

- Det er også mulig å leie oppbevaringsplass hvis det er vanskelig å kvitte seg med møbler og minner. Da kan man heller ta en rydderunde når flyttekaoset er over og man har bodd seg litt inn i den nye leiligheten, tipser interiørstylisten.

Tips for å øke romfølelsen

Når leiligheten skal innredes, råder Linda folk til å tenke på hvordan de liker å leve og hva de kommer til å bruke plassen til.

- De som liker å lage mat, bør prioritere rom for et velfungerende kjøkken, mens de som elsker bøker trenger en lesekrok.

Interiørstylisten anbefaler å få de store møblene, som sofa og spisebord, på plass før lamper, bilder og andre mindre gjenstander.

Illustrasjon av stue og kjøkken i ny leilighet

- Ikke vær redd for store møbler i en liten leilighet, sørg bare for at de får nok luft rundt seg. En sofa som står inntil en vegg får rommet til å virke mindre enn en sofa som står litt ut fra veggen, sier hun. Å henge gardiner på sidene av vinduet, og ikke over det, er et annet knep for å øke romfølelsen.

- Og velg lange gardiner som subber litt i gulvet.

Å dele et rom i soner ved hjelp av møblene vil også gi inntrykk av større areal. I mange leiligheter er kjøkken og stue plassert i samme rom, tenk da på å bruke sofaen som romdeler, vendt vekk fra kjøkkenkroken. Slik skaper du et sitteområde adskilt fra området der mat lages og spises.

Illustrasjon av stue i ny leilighet

- Husk å tenke på hvordan det er naturlig å bevege seg i et rom, og la disse “veiene” være åpne, råder Linda Elmin.

Lagring i høyden

Oppbevaringsmuligheter er en utfordring på lite areal, men Linda vet råd:

- I nye leiligheter er det god takhøyde, så her gjelder det å møblere i høyden. Liten gang? Bygg hyller over inngangsdøren og heng kroker langs veggen. Skreddersy lagringsplassen i den innvendige boden - se på hva du skal oppbevare før du setter opp hyller slik at små mye som mulig får plass.

Selskapsliv på få kvadratmetere er ingen umulighet, ifølge interiørstylisten:

- Rent praktisk er det lurt å ha fleksible møbler - som spisebord med klaffer, stablestoler som kan brukes både inne og ute. Mange moderne boligbygg har dessuten fellesrom som kan lånes eller leies hvis man skal invitere til stort lag. Og husk, venner kommer på besøk uansett om du har stor eller liten plass! 

Tilbake