Hva lurer boligkjøpere på?

  • Nyboligfordeler
  • Intervju

Vi spurte selgerne hva boligkjøpere som oftest lurer på. Her kan du se en oversikt over de vanligste spørsmålene med svar.

 -          Hvordan og når skal boligen betales?

Du betaler 10% ved kontraktsinngåelse og resten av kjøpesummen betales først ved overtagelse.

 -          Hvilke krav stilles til dokumentasjon av finansiering?

For at vi skal kunne akseptere et kjøpstilbud må finansieringen dokumenteres i form av en bekreftelse fra bank.

 -          Hvilke muligheter har jeg som kjøper til å gjøre endringer utover standard leveranse?

Du vil få mulighet til å gjøre endringer ut fra en fastsatt tilvalgsmeny, i hovedsak for gulv, kjøkkenfronter og baderom. Sortimentet varierer mellom de ulike prosjektene.

 -          Er det fastpris eller budrunde?

Våre boliger selges vanligvis til fastpris. Boligene våre selges vanligvis til fast pris. Kjøpet starter med et møte med en av våre selgere, som forklarer hvordan kjøp av nybolig foregår og gir råd om finansiering. 

 -          Når er boligen ferdig?

Ferdigstillelse varier mellom de forskjellige trinnene. Se prospektet for det aktuelle prosjektet for estimert ferdigstllelse, eller hør med selger for nærmere informasjon.

 -          Hvordan går jeg frem når jeg har bestemt meg for å kjøpe?

Har du funnet drømmeleiligheten må du fylle ut et kjøpetilbudsskjema hvor du spesifiserer prosjekt, leilighetsnummer og hvordan boligen skal finansieres. Kjøpetilbudsskjema kan lastes ned på våre hjemmesider eller du kan be selger sende det deg. Er du usikker på utfyllingen, kontakt selger.

 -          Hva er forskjellen på BRA og P-rom?

BRA (bruksareal) er bruttoareal (BTA) minus arealet som opptas av yttervegger.

P-ROM er alt som kan defineres som oppholdsrom i boligen, for eksempel stue, kjøkken, soverom, bad, vaskerom og éntre.  Garasje, uinnredet kjellerom/loft, boder og andre oppbevaringsrom regnes ikke som P-ROM.

 -          Finnes det en ferdig bygget leilighet jeg kan se?

Som regel holdes våre visninger i visningssentere på tomten til det aktuelle prosjektet, men i visse tilfeller hvor prosjektene bygges over flere trinn og år hender det vi bruker en ferdigstsilt leilighet som visningsleilighet. Kontakt selger for nærmere informasjon.

 -          Hva kan jeg se på visning?

Alle våre visningslokaler viser modell av prosjektet og illustrasjoner av diverse leilighetstyper. I visse tilfeller vil prosjektet ha en egen visningsleilighet.

 -          Kan jeg få visning utenom de oppsatte tidene?

Vi er selvfølgelig fleksible på å vise frem våre prosjektet utenom oppsatte visningstider. Kontakt selger for nærmere avtale.

 -          Kan jeg avbestille eller trekke meg fra kjøpet?

Etter bustadsoppføringsloven §§ 52 og 53 gis det anledning til å avbestille kjøpet. Kjøper kan også videreselge sin kontraktposisjon inntil 60 dager før overtagelse. For nærmere info, kontakt selger.

 -          Hvilken garantier stiller dere ifm. kjøpet?

Umiddelbart etter kontraktinnngåelse stiller selger sikkerhet for oppfyllelse av kontrakten i samsvar med buofl. § 12. Sikkerheten skal utgjøre 3 % av vederlaget. Fra overtakelsestidspunktet skal sikkerheten økes til 5 % og gjelde i 5 år etter overtakelsen.

 -          Kan dere hjelpe meg med finansiering og evt. verdivurdering?

Selvaag Bolig samarbeider med DNB om boliglån og forsikring. DNB har alt du trenger når du skal bytte bolig, og følger deg opp gjennom hele prosessen. Ønsker du verdivurdering av nåværende bolig eller megler til å selge din bolig har vi et samarbeid med Krogsveen. Krogsveen er Norges eldste eiendomsmeglerkjede og tilbyr profesjonell bistand på verdivurdering og salg av boligeiendom.

-         Hva er omkostningene ved kjøp av ny bolig?

Omkostningene er lavere ved kjøp av nybolig. Du betaler kun 2,5 % dokumentavgift av tomteverdien og ikke av hele kjøpesummen som ved kjøp av bruktbolig.

 -          Er boligen selveier eller andel?

Alle våre boligprosjekter selges som selveier.

 -          Hva er forskjellen mellom sameie og borettslag?

I et borettslag er det borettslaget som eier og vedlikeholder bygget, mens i et eierseksjonssameie er det hver enkelt sameier som har eierrådighet over boligen.

 -          Hva skjer i perioden fra jeg kjøper til jeg skal overta?

Vårt kundesenter vil holde deg orientert underveis mot ferdigstillelse av boligen med blant annet nyhetsbrev og innkallelse til tilvalgmøter.

Tilbake